Etiketter

mandag 31. desember 2012

Kalkunfyll

Litt i seneste laget, siden de som skal ha kalkun på nyttårsaften  antakelig har fugelen i ovnen allerede.
 Her kommer oppskriften til verdens beste kalkunfyll:
(Kanstaniene er det ikke så lett å få tak i i Norge og de kan sikkert sløyfes.)
Stek
- 1 finhakket løk,
- 3 hakkete hvitløksfed
- ca 100 g bacon
- ca 12 sjampinoner
- ca 3 glutenfrie brødskiver i terninger,
- en håndfull kastanier og
- persille, salt og pepper
Avkjøl og fyll kalkunen med dette og
- 2ss snøfrisk
Når du steker kalkunen gir denne massen eksta smak til kjøttet og kjøttsaften tas opp av brødbitene. Det er fyllet jeg liker best av alt det vidunderlige!
GODT NYTTÅR!!!

torsdag 27. desember 2012

Marsipanpotet

Marsipanpotetene er enkelt og morsomt å lage med barna og et fint innslag på julekakefatet.
Bland
- 1 ts bakekakao og
- 1 ts kanel og rull marsipankuler i det. Ferdig!
GOD JUL! *

søndag 23. desember 2012

Sjokoladeverksted

Selvlaget sjokoladekonfekt er en fin gave og herlig til adventskaffen!
Jeg smelter
- melkesjokolade eller kokesjokolade i mikrobøgeovnen på middels intensitet og sammen med en skål med vann. Vanndampen fra skålen forhindrer at sjololaden i den andere skålen brenner seg. Når sjokoladen er smeltet blandet jeg inn
- puffet ris
- puffet quinoa
- peanøtter

En annen variant er "sjokocrossies" der man blander den
- smeltete sjokoladen med
- glutenfrie cornflakes


Knasende god!

Jeg laget litt mykere konfektbiter av
- grovhakkete nøtter (hasselnøtter og mandler),
- puffet amarant
- smeltet sjokolade med litt
- Cocosa (kokosolje).

Forrige onsdag avholdt Rosenborg skole  sin årlige kulturdag og elevene laget  Daimtrøffler og iskonfekt med mintsmak etter oppskrifter fra bloggen "Det søte liv". De ble bestselgere og siden de var glutenfrie slo vi til også!

tirsdag 11. desember 2012

Glutenfrie lussekatter

Om to dager feires det Santa Lucia på skolen og siden jeg dessverre ikke kan regne med at de har tenkt på Lisa har vi bakt lussekatter i kveld - og det var kjempe koselig og ganske fort gjort! Skal dele oppskriften med en gang (i steden for å rette juletentamen...sukk):

Jeg blandet
- 3dl maismel,
-1 dl soyamel,
-2 dl rismel
-1 dl maizena,
-1 ss fiberhusk,
-4 ss (vanilje)sukker*,
-1 ts gurkemeie,
-1 ts kardemomme og rørte inn
-1,5 dl lunken melk, som jeg hadde oppløst
-25g gjær i,
-1 dl rømme og
- 2 egg.
Etter at deigen hadde stått i ca 30 min, formet vi lussekattene, pyntet de med rosiner og penslet de med sammenpisket egg. Igjen hevet de litt (ca 15 min) før vi satt de inn i den varme ovn ved 180C og bakte de i ca.15 min.
Nå kan Luciadagen komme!

* Jeg laget vaniljesukker selv med å legge oppbrukte vaniljestenger i sukker på glass. Kjøper du vaniljesukker anbefaler jeg å blande 50/50 med vanlig sukker. 

fredag 7. desember 2012

Appelsinkjeks

Hver jul ønsker Axel seg appelsinkjeks, slik som moren hans pleide å lage de. Jeg ba henne om oppskriften, men hun vet ikke hva han snakker om. Derfor eksperimenterer jeg hvert år på jakten etter barndomensminnet. Disse ble kjempegode - men ikke slik han husker...
Jeg prøver igjen neste år!

For å lage disse rørte jeg
- 150 g smør, smeltet og avkjølt, sammen med
- 80g sukker og så tilsatt jeg etterhvert
- 2dl maismel,
- 3ss potetmel,     
- litt bakepulver,
- 1 ss Cointreau (eller appelsinjuice) og
- litt revet appelsinskall.
Jeg lagde kuler, som jeg trykket flate og bakte ved 180C i 15 min. (Da rant de litt ut, så la god avstand.)

Glasuren består av
-melis
- sitonsyrepulver og litt
- appelsinjuice

torsdag 6. desember 2012

Mat som julepynt

Design: Niklas, 7 år
 Man skal jo ikke leke med maten... men dette er gøy og sprer god lukt i mange dager!
Egentlig bruker man appelsiner, som spikkes med nellik, men det funker nesten bedre med mandariner, siden skallet er tynnere og derfor kan barna sette inn nelliken uten bruk av "farlige verktøy", som saks.
Det lukter JUL!
Design: Lea, 4 år

mandag 3. desember 2012

Julebakst: Kokosmakroner

Dagen etter jeg hadde bakt disse oppdaget jeg, at REMA 1000 selger glutenfrie kokosmakroner - men det er jo uansett ikke det samme! Det var tross alt ikke så vanskelig eller arbeidsintensiv å få til disse:
Jeg pisket
- 4 eggehviter stive og tilsatt
- 200g sukker,
- litt kanel og
- 2 dråper mandelaroma. Til slutt rørte jeg inn
- 200g kokosmasse og fylte det hele i en plastpose, klippet av hjørnet og sprøytet makronene på bakepapir.
Så bakte de ved 150C i 20-25 min.
De avkjølte makronene dyppet jeg i
- smeltet sjokolade og pyntet de med gull sukkerstrø.

Her finner du en link til en litt mer fancy oppskrift for kokostoller med appelsin og sjokolade.

Oppskriften jeg brukte her stammer fra boka "Dr. Oetkers Weihnachtsbäckerei", Moewig 1996