Etiketter

fredag 14. september 2012

Latwerge: Tysk plommesyltetøy med krydder

Høststormen har satt plommehøstingen i gang - og her er det snakk om maaaange plommer. Dette kommer nok ikke til å bli den eneste plomme-oppskriften i bloggen: Det bakes og det syltes...
Spesielt godt - syns vi - er det med Latwerge, en barndomsminne fra oppveksten i Tyskland og noe av det beste faren min vet.
Dette er en oppskrift fra gamle dager, da folk hadde god tid, ovnen på kjøkkenet ble det fyrt i dagen lang uansett og det var viktig at maten hadde god holdbarhet.Alle oppskrifter jeg fant foreslår at man tar ut steinene før man koker plommene. Dette har jeg funnet ut er egentlig ikke nødvendig: Når plommene har kokt i ca en time og du moser de litt mens du rører, så flytter steinene opp og kan lett tas ut. Enda bedre går det med en dørslag e.l. med så store hull at plommekjøttet går gjennom, men steinene henger igjen.
Men så til oppskriften:

Smør en kjele med litt smør eller olje og ha i
- 3 kg plommer. Kok opp og ta ut steinene etterhvert. Så tilsett
- 1 kg sukker,
- 1/2 ts malt nellik
- 1 ts malt kanel  og
- 1 vaniljestang, som er skjert åpen slik at frøene fordeler seg i syltetøyet. Dette kokes på svak varme i ca 6 timer. Rør av og til.
(Denne biten er litt vanskelig å få til i en travel hverdag, men det går an å slå av platen hvis du må forlate huset og så koke syltetøyet videre senere.) På denne årstiden i Trøndelag må huset varmes opp uansett, så den dagen trengte ikke panelovnen å stå på og hele huset ble fylt av en deilig duft!
 Når massen har blitt tykk og mørk (se bildet), fylles den på rene, varme glass med vacuumlokk. Slik er den holdbar omtrent så lenge du lever. Har den blitt litt hard, røres det inn litt kaffe til man oppnår ønsket konsistens. GUTEN APPETIT!

5 kommentarer:

 1. Hei, WOW dette høres jo super gut aus:-) Takk for at du deler dette med oss. Schönen Sontag! Liebe Grüsse von Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Danke, Siv!!! Spiste Latwerge til søndagsfrokosten og må si: Det var verdt jobben!Dir auch einen schönen Sonntag!

   Slett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hallo Silja, Habe heute link an deinem tollen Blogg u super Resept gemacht:-) Liebe Grüsse Siv:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Danke! Das mache ich auch, denn du hast in deinem Blog über getrocknete Kräuter geschrieben und das hatte ich auch vor... Grüsse zurück! Silja

   Slett